Uppdaterade frågor och svar eluppgradering och laddboxar

Hur stor är kostnaden per kWh?
Det är svårt att veta eftersom den kommer att bero på hur många som laddar och effektuttag. Men föreningen har ett rörligt elavtal och betalar utöver detta en överföringsavgift om 7 öre per kwh och en effektavgift på 47,60 öre per kwh (högsta effektuttag under månaden). Samtliga priser exkl moms. Jämfört med om du betalat elen själv via ditt ”villaavtal” är det alltså en billigare elöverföringsavgift och en dyrare effektavgift.
 
Vad innebär en 3,7 kw-laddare?
Med en 3,7 kw laddare tankas bilen med 3,7 kw/timma vilket räcker till 2 mils räckvidd för bilar i storlek som Polestar, iD4, enayq (SUV). Och då har vi antagit 20% högre förbrukning än vad tillverkaren anger. Om du laddar 10-12 timmar varje natt tankas alltså 20-25 mil. På ett år kan du då köra 7300-9100 mil. I dagsläget är det också 3,7 kw laddare är det som går att installera idag i våra garage utan att göra stora investeringar. 
 
Hur långsiktigt hållbar är lösningen?
Vi bedömer att 3,7-laddarna kommer vara tillräckliga under några år framåt. Om det därefter blir behov av mer effekt kommer den inkommande elen behöva utökas. Fördelen med våra laddare är att dom enkelt kan göras om till 11 kw-laddare. Det räcker då med att utöka servisen till området.
 
Blir effektuttaget sämre om man har garageplats i ett av de längre garagelängorna där fler kan ladda sina bilar samtidigt än för de som har garage plats i en kortare garagelänga där färre kommer att ladda sina bilar?
Tillgänglig effekt kommer ju påverkas av hur många som sätter in en box. Och hur mkt övrig el som förbrukas (tex av fläktarna). Men det är ungefär lika mkt effekt per garageplats i de olika garagen.
 
Om man inte installerar laddbox kommer det då även fortsättningsvis finnas kvar ett vanligt eluttag för varje garageplats som idag?
Befintliga eluttag finns kvar och kommer inte vara kopplade till samma säkring som laddboxar.
 
Kommer värmefläktarna i garaget att fortsatt vara kvar och värma garagen?
Fläktarna kommer vara kvar i nuläget.
 
Hur mycket påverkar effektavgiften?
Såklart också svårt att säga, men om vi som ett exempel räknar med att 10 bilar tar ut full effekt ur sina laddboxar under en natt blir toppen 3,7x10=37kwh, det ger då en effektavgift på 1724 kr som fördelas på dessa 10 laddboxar, alltså 172 kr per garage med laddbox. Vi har alltså för avsikt att fördela den ökade effektavgiften på de laddboxägare som faktiskt använder sina boxar.
 
Hur mycket räknar ni med i bidrag?
Vi räknar med att få ett bidrag om 50% av den totala kostnaden för såväl installation som laddboxar. Priset blir då 107 tkr för uppgraderingen, och 6 234 kr per laddboxinstallation. OBS! vi garanterar inte att detta blir det slutgiltiga priset då ansökan inte är godkänd ännu.
 
Jag har en fråga. Ingår hela kostnaden för uppgraderingen av elnätet i kostnaden för laddboxen?
Kostnaden för uppgraderingen av elnätet (och som beslutades om på stämman i januari) är 213 tkr (inkl. moms). Om vi får det förväntade bidraget blir kostnaden knappt 107 tkr. Om vi hade gjort installationen utan att samtidigt sätta in laddboxar hade uppgraderingen inte varit bidragsberättigad. Laddboxarna och anslutning till föreningens nät betalas av den enskilde medlemmen.
 
Var går gränssnittet går vid installationen av ladd-boxar i garagen mellan Samfälligheten och den enskilde "garageägaren"?
Samfälligheten kommer att äga installationen fram till och med en dosa som sitter mellan varje garage. Laddboxar som den enskilde har kopplas in med eget kablage fram till denna dosa.
Varför drar vi kabel till respektive garageplats?
Alternativet, att varje laddbox hade installerats var för sig, med en egen kabel fram till centralen hade efter en tid blivit ohållbart både sett till antal kablar i taket och arbetsinsats för att varje gång öppna samtliga garage fram till elcentralen. Det hade också försvårat den typen av lastbalansering som nu görs mellan boxarna. Och vi hade fått ökade kostnader för lastbalansering.
 
Hur omfattande blir Centralutbyggnad, kanalisation, kablage (kabeldragning till varje garage?) vilken Samfälligheten står för? 
Det sätts in nya elcentraler i varje garage, istället för kanalisation dras det kabel genom samtliga garage för att underlätta framtida arbeten. Alternativet, att varje laddbox hade installerats var för sig, med en egen kabel fram till centralen hade efter en tid blivit ohållbart både sett till antal kablar i taket och arbetsinsats för att varje gång öppna samtliga garage. Det hade också försvårat den typen av lastbalansering som nu görs mellan boxarna. Och vi hade fått ökade kostnader för lastbalansering.
 
Vad bekostar den enskilde "garageägaren"? Själva boxen med montage och anslutning till befintlig kabel i garaget ? Effektbalansering?
Den enskilde bekostar box, kabel fram till dosan. Lastbalansering görs mellan boxarna. Det behöver alltså inte installeras någon separat lastbalansering.

 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter