Boken om Berglärkan

Några år efter att Berglärkan var färdigbyggt och folk bott in sig, gjorde arkitekten Pietro Raffone och ett par kollegor en studie i området. Den bygger på intervjuer med de boende om hur de tagit till sig området och hur de tänkt kring sitt boende.

    Arkitekten kompletterar med en historik om Berglärkan och tankar kring hur arkitektens visioner var när de ritade området. Här finns också skisser på alla hustyper och deras planlösningar.

 

Vi tackar Pietro Raffone m fl för att vi får lov att publicera boken. vi har delat upp den i fyra delar, för att den ska vara hanterbar vid nedladdning.

 

Vandringar och vykort

För dig som är intresserad av Västra Frölunda med omnejd finns en del kul läsning. Först ut är tips om "Upptäck Västra Frölunda". Även här står det kort om Berglärkan (sid 16-17).

   Boken är utgiven av Göteborgs stadsmuseum (2007). Den är upplagd som en guide med tio vandringar ordnade efter de större områdena: Längs älven, De täta områdena längs spårvägen och slutligen Närmare havet. Boken finns också att köpa på Frölunda bibliotek (har i alla fall funnits till försäljning - jag får kolla detta!):

 

http://media1.vgregion.se/vastarvet/BM/MVG/PDFbibliotek/UpptackVastraFrolunda.pdf

 

 

Tack vare ett stort ideellt arbete av Kristina Lindqvist, är det nu möjligt att kunna ta del av hur t ex Hagen och Långedrag förändrats genom åren. Kanske läste du artikeln i Frölundatidningen, nr 29? Här hittar du i alla fall den stora vykortssamlingen:

 

Vykort från Västra Frölunda

Upptäck Västra Frölunda - det moderna Göteborg

Information om olika stadsdelar i Västra Frölunda, en skrift från Göteborgs Stadsmuseum (2007)