Historik

Området började planeras under 1970-talet. Enligt boken "Berglärkan - ett småhusområde i Göteborg. Arkitektens, byggherrens och de boendes värderingar och synpunkter" präglades de första riktlinjerna av sextiotalets byggande och erfarenheter från bland annat Åkeredsområdet i Göteborg.

 

Projekteringen av området lades på is i några år och återupptogs 1977, då nya direktiv för planeringen sattes upp. Då hade även nya bestämmelser för finansiering, byggnormer och trafik kommit som påverkade projekteringen och det, tillsammans med debatten kring 60-talets byggande, kom att påverka utformningen av vårt bostadsområde. De nya tankarna kring bostadsbyggande kan sammafattas i orden "tätt och lågt" .

 

Arkitekterna fick byggherrens (Göteborgs Egnahem AB) nya intentioner om att bygga ett småhusområde med som skulle anpassa till den bergiga terrängen och vara livligare och mer spännande än 70-talets raka radhuslängor. Genom en studieresa till bla  Svendstuen i Oslo fick man en bild av hur det "nya" Berglärkan kunde gestalta sig.

 

To be continued....

Svendstuen, Oslo - visst ser man likheter!